Промяна новините на форума:

Регистрацията е удобство, а не досадна необходимост.

Main Menu

Има ли просветлени учители в България

Започната от so_hum, 15 Август, 2006, 21:15:40

« назад - напред »

so_hum

Знаете ли дали има школи по медитация, които се водят от просветлени учители?

Imago

За просветлени български учители не съм чувал. Пък и просветлението е нещо, което трудно се доказва и лесно се опровергава.

От време на време обаче идват квалифицирани лами и учени будисти, които могат да претендират за званието геше. Посещението на техните лекции не е задължително, защото едва ли ще научите нещо ново - предвид ниското ниво на аудиторията, - но след лекциите може да има медитации и други частни сбирки, където нивото вече е по-високо и в някои случаи се изисква съответния достъп/посвещение.

Ако търсите човек, който е изучавал Абхидхарма в Индия и изнася лекции в България, това е колегата Алесиян Пацев

http://www.vyara.org/topic275.html

so_hum

Благодаря. И за линка също  ::). Всъщност, действително ме интересува практическата част. Отивам да медитирам - пожелай ми да отпаднат тяло и съзнание.

"Всички ние бихме искали в нас да засияе Луната на Просветлението. Всички ние бихме си пожелали невинността да бъде наш дом. Но как тези двете да бъдат постигнати? Чрез следване на Дарма. Буда е определил невежеството на непросветлените като болестно състояние. Неговите четири благородни истини имат целително предназначение:

Едно - животът в Самсара е болезнен и горчив. Две - желанията са причина за тази болезненост и горчивина. Три - за страданието има лек. Четири - този лек е следването на Осмократния път. " - Су Юн.

avuso

Просветлеността не е титла, като професор например, а сбор от качества, придобивани и укрепвани в продължение на множество животи на земята. Седемте съставни части на просветлението са:

внимателност
проникновение
енергичност
възторженост
спокойствие
съсредоточеност
уравновесеност

Който е придобил тези качества не само в будно състояние, но и на сън, е просветлен.
(Маха-сати-патхана сутра)

Ако няма цел, за какво са средствата?
(Вишну пурана)