Промяна новините на форума:

Регистрацията е удобство, а не досадна необходимост.

Main Menu

Има ли будисти?

Започната от Stefan, 16 Декември, 2007, 18:30:31

« назад - напред »

Stefan

Здравейте, аз съм Стефан и съм Теравада Будист.

Преди 2 години, когато бях на 17, научих за будизма от списанието National Geographic. Оттогава до сега уча за будизма от интернет. Целта ми е да стана будистки монах в Тайланд в близката 1 година. Живея в Лом и все още не съм се срещал с други будисти освен по интернет.

Има ли други български будисти от школата Теравада?

Imago

От регистрираните на този форум мисля, че Авусо е бил в тхеравадински манастир.

За да бъде пребиваването ви в Тайланд или Шри Ланка полезно, трябва прекрасно да владеете английски език и много е желателно също пали. най-малкото трябва ад сте наясно с основната палийска терминология, да имате представа от структурата на Типитака и да сте чели поне основните сутти. Предполагам имате книгата на Евразия за ранния будизъм. Ако владеете руски, един много полезен сайт е dhamma.ru

dagpo

Формално погледнато, за да сте будист е необходимо да получите БУДИСТКО УБЕЖИЩЕ в Буда, Дхарма и Сангха... Само от любопитство - не сте ли много млад, за да ставате монах или в Лом няма красиви и интелигентни млади дами:) Защо точно Тхеравада?

Stefan

Цитат на: Пламен - 22 Декември, 2007, 23:17:41
От регистрираните на този форум мисля, че Авусо е бил в тхеравадински манастир.

За да бъде пребиваването ви в Тайланд или Шри Ланка полезно, трябва прекрасно да владеете английски език и много е желателно също пали. най-малкото трябва ад сте наясно с основната палийска терминология, да имате представа от структурата на Типитака и да сте чели поне основните сутти. Предполагам имате книгата на Евразия за ранния будизъм. Ако владеете руски, един много полезен сайт е dhamma.ru
Владея английски прекрасно и съм наясно с много пали термини. Чел съм достатъчно сутри и знам интелектуално основните будистки учения, като: четирите благородни истини, благородния осмократен път, трите характеристики на съществуванието, петте агрегати, зависим произход (paticcasamuppada, dependent origination), карма, прераждане, самсара, нирвана, и други. Не съм чел книги, всичко, което съм научил е от интернет.

Stefan

Цитат на: dagpo - 25 Декември, 2007, 14:41:47
Формално погледнато, за да сте будист е необходимо да получите БУДИСТКО УБЕЖИЩЕ в Буда, Дхарма и Сангха... Само от любопитство - не сте ли много млад, за да ставате монах или в Лом няма красиви и интелигентни млади дами:) Защо точно Тхеравада?
Взех убежище в Буда, Дама и Санга преди малко повече от година. Минималната възраст за будистки монах е 20 години от зачеването, а аз съм почти на 20 от датата на раждане. В Лом може и да има хубави момичета, но аз съм си избрал за цел постигането на Нирвана. Избрах Теравада, защото е най-старата, най-оригиналната, и най-малко променената форма будизъм, която съществува днес и се основава най-много на действителните думи на Буда.

Теравада се пише на английски и пали Тхеравада (Theravada), но се чете Теравада.

Stefan

Забравих да кажа, че в момента превеждам от английски Махасатипаттхана Сутта - Голямата Проповед за Основите на Съзнаването. В случая превеждам sati (пали) или mindfulness (английски) като "съзнаване", но може да се преведе и като "внимание".

Един въпрос: има ли в България книгата на Будагоса - Visuddhimagga - на английски?

Imago

В България има библиографска рядкост - изданието на Руската академия на науките, което дава кратко изложение на Висуддхимагго, изпълнено от ученика на Шчербатски - Борис Семичев. Но след като така или иначе ви трябва английски превод, то може да се обърнете към коментарите на моя добър приятел в дхарма Нина ван Горком към превода на Бхиккху Нанамоли

www.abhidhamma.org/visuddhimagga-1.htm

вж
www.zolag.co.uk/bega.html
и
www.zolag.co.uk/ebook.html

В България е прието името на Buddhaghosa да се изписва по санскритски маниер, Буддхагхоша.

Палийското сати е еквивалент на санскритското смрити и означава памет.

dagpo

"Избрах Теравада, защото е най-старата, най-оригиналната, и най-малко променената форма будизъм, която съществува днес и се основава най-много на действителните думи на Буда."

Не случайно много сутри започват с "така чух...". Това, че определени учения не са били разпространявани открито и са били записани впоследствие не означава, че техния източник не е Буда :) Искрено се радвам за вас и ви желая успех! А как се отнасят вашите близки и приятели към намерението ви да станете монах?

Stefan

Благодаря ви за пожеланието.

Моите роднини и приятели са съгласни аз да стана монах и ме подкрепят. Те разбира се знаят, че това е моят избор и няма какво да се направи - не могат да ми променят решението.

Imago

Добре е, че Ви разбират. Станахте ли монах вече?

dagpo

Поздрави!
Този сайт все още го има, което е чудесно! Май само у нас не може да има форум, в който да общуват всички български будисти (колкото и да са малко), какъвто е напр. този към dharmawiki.ru или е-сангхата... На какво ли се дължи това?
Цитат на: Imago - 16 Февруари, 2009, 11:22:08
Добре е, че Ви разбират. Станахте ли монах вече?
Някои тибетските монаси участват във форуми, но не знам как е с тези от Тхеравада... Изобщо Стефан, ако е в Тайланд би трябвало все още да е послушник или греша?

Imago

Грешката е моя. Трябваше да попитам дали е станал упасака.

От време на време посещавам http://dharma.org.ru - за e-sangha не ми остава време, а и нямам особено желание след случая, когато напуснахме шест модератора.

dagpo

Всъщност и на мен не ми остава много време за форуми... Ако не е тайна, на кои раздели сте били модератори шестимата и защо сте напуснали?

Imago

Философия, Тибетски будизъм, Езиковите форуми, Дзен будизъм - доста хора напуснаха заради Намдрол. В края на краищата и той вече не е администратор, но това няма никакво значение. Когато има интерес, администраторите и модераторите са несъществени.