Промяна новините на форума:

Регистрацията е удобство, а не досадна необходимост.

Main Menu

Нектарът на онези с добра съдба

Започната от Imago, 03 Май, 2007, 22:29:45

« назад - напред »

Добавени събития

Imago

На 26.05, Лама Джампа Тхайе, учител от школите Сакя и Кагю на тибетския будизъм, ще даде учението ,,Нектарът на онези с добра съдба", текст, обобщаващ философския възглед за същността на реалността, съставен от Гатон Нгауанг Легпа, един от най-големите Сакя учители на 20-ти век.

На 27.05, Лама Джампа ще изпълни церемония по ,,Приемане на убежище" и ще даде инструкции за медитация върху Ченрези.

Ученията ще се проведат в ,,Дом на Архитекта" на ул. Кракра №11 в София. Входът ще е 4 или 5 лева.

За подробности: dechen.org/bg

Георги Желязков

За значението на 'Убежище'-то и церемонията (предвидени за 2-я ден - 27 май),  а също и за Учителя, Посвещението, Обет на Бодхисаттва и др., можете да видите  ,,Дъхът на Дакините: Някои бележки върху това как получаваме учения" от Лама Джампа Тхайе, на сайта на Сакя Чолинг:
http://www.dechen.org/bg/articles/html/dakinis.html#Refuge

Очаквам с интерес да се видим - стари и нови познати и приятели в Дхарма :D
Пишете ми чрез будист.орг.

Жоро Желязков

Imago

Благодаря за линка, Жоро, но нещо сайтът не се отваря. Текстът може да се открие в (а)кеша на Гугъл

Дъхът на дакини

Цитат...средствата, които съставят пълния обхват от ученията на Буда се състоят от обети, посвещения, устно предаване на текстове и инструкции.

Предполагам, че Лама Джампа Тхайе е направил неволен пропуск, като не е включил будистките писания (Трипитака, Махаяна сутрите и т.н.) в състава на средствата, които дават учението на Буда.

dagpo

Макар да съм ученик на друг учител, имам прекрасни впечатления от Лама Джампа Тхайе - напълно автентичен и компетентен! Между другото в посочения сайт има и негова лекция за историята на будизма в Тибет, но кой знае защо започва на български, а завършва на английски :)Как мислите Георги, дали е възможно някакво сътрудничество (в смисъл на обмяна на информация за подобни събития например) между различните будистки групи в България или това е утопия?

Георги Желязков

Цитат на: Imago - 09 Май, 2007, 08:06:59
Благодаря за линка, Жоро, но нещо сайтът не се отваря. Текстът може да се открие в (а)кеша на Гугъл

Дъхът на дакини

... Трипитака, Махаяна сутрите и т.н. ...

Сайтът се отваря, сигурно нещо временно, благодаря ти.

Струва ми се, че Лама Джампа Тхайе вероятно говори за предаването на ученията от гледна точка на ваджраяна, какъвто учител е самият той. Поне така звучи, в духа на ваджраяна, доколкото го усещаам. Мисля, че може да е във връзка с коментара на Царчен Лосал Гямцо върху Петдесетте Стиха за Ламата от Бхавивека [Skt: Gurupancashika; Tib: Lama Nga-chu-pa]. Но най-добре е той [Лама Джампа] да изясни и това може да стане скоро, при посещението му.

Be happy!

Георги Желязков

Цитат на: dagpo - 09 Май, 2007, 08:43:42
Макар да съм ученик на друг учител, имам прекрасни впечатления от Лама Джампа Тхайе - напълно автентичен и компетентен! Между другото в посочения сайт има и негова лекция за историята на будизма в Тибет, но кой знае защо започва на български, а завършва на английски :)Как мислите Георги, дали е възможно някакво сътрудничество (в смисъл на обмяна на информация за подобни събития например) между различните будистки групи в България или това е утопия?
Да, последната част, за Рим?, е останала на английски, също и бележките – но преводът им е готов. Разбрах, че е чисто технологичен проблем и ще бъде решен скоро.
А не е ли съвпадение, Дагпо, че вторият ти въпрос има отговор в идеята за Рим?? Самите ние от чувство за несигурност искаме да принадлежим към едно или друго, и въпреки, че сме ,,духовни", защищаваме едното и критикуваме другото.  А  в махаяна и ваджраяна, а също и в теравада, ежедневно се заричаме ,,в полза на всички".
Представяш ли си колко малко са хората, които въобще имат духовни интереси?  Колко са - имат ли 2%, или са само 0.5?  
Мисля, че можем да се уважаваме само за ,,страхотната битка, която води всеки ... със собствените си слабости" (цитат от някъде, не помня автора).
Аз нямам проблем със сътрудничеството, нито да ида да чуя какво ще каже друг учител, мисля – и ти, като имаш такова добро впечатление от Лама Джампа.
Be happy!

Жоро

Imago

Групите и без това са толкова малко, че е направо престъпление да няма сътрудничество или поне размяна на актуална информация между тях.

dagpo

Наистина, има нещо крайно неестествено и противоречиво в претенциите за духовна зрялост и предубежденията към другите школи. Още, 9-ят Кармапа, Уангчук Дордже, посочва, че преодоляването на подобно отношение е "обективно условие" за успех в практиката... Сектантските тенденции не са нещо ново и са наследени от самите тибетци. И ако на Запад, те са породени от слаба осведоменост и превратна представа за преданост, то в Тибет причините обикновенно са били политически и икономически (ярък пример е историята на школата Джонангпа)...Мисля, че този форум е добра възможност за започване на диалог. Вече има немалко подобни примери в мрежата.
Таши Делек :)