Промяна новините на форума:

Регистрацията е удобство, а не досадна необходимост.

Main Menu

Защо има пет агрегата?

Започната от Imago, 16 Януари, 2007, 12:17:50

« назад - напред »

Imago

В глава Първа на Абхидхармасамуччая Асанга поставя въпроса, защо агрегатите (скандхи) са пет, а не повече или по-малко. Каква цел (ким упадая) преследва това делене? И отговаря така:

Защото това са петте начина, по които Азът (атман) се проявява за нас:

1. Аз като тяло (рупа),
2. Аз като усещане (ведана),
3. Аз като възприятие (самджня),
4. Аз като творец на всичко добро и всичко зло (санскара), и
5. Аз като основа (алая) на всичко това (виджняна-скандха).

Imago

Асанга продължава

Кои са характеристиките (lak?a?a) на рупа (материята)? Изменението е основна характеристика на материята. Има два вида изменение: 1) изменение чрез контакт, и 2) изменение чрез представа.

1) Какво представлява изменението посредством контакт? Това е изменение, причинено от досега с ръка, крак, камък, оръжие, пръчка, студено, топло, гляд, жажда, комар, водно конче, змия, скорпион и т.н.

2i) Какво представлява изменението чрез представа? Това е изменение на формата посредством въздействието на определена или неопределена идея.

Каква е характеристиката на усещането? Характеристиката на усещането е опитът. Посредством опита човек изпитва резултатите на добрите и лошите си дела.

Каква е характеристиката на възприятието? Характеристиката на възприятието е разпознаването. Природата на възприятието е да wзнава различните неща и да ги изразява по начин, който позволява на хората да ги разпознаят като нещо видяно, чуто, припомняно и т.н.

Каква е характеристиката на нагласите? Характеристиката на нагласите е да нагласят нещата. Природата на нагласата (санскара) е да формира и изгражда, благодарение на нея умът е насочен благоприятни (ku?ala), неблагоприятни (aku?ala) и безразлични (avy?k?ta) дела/обекти.

Каква е характеристиката на съзнанието (виджняна)? Характеристиката на съзнанието е да знае. Благодарение на съзнанието човек познава видимите форми, звуците, миризмите, вкусовете, тактилните обекти, умствените обекти (дхармите) и различните светове (лока).

Imago

Винаги съм се чудел защо великите елементи (махабхута) са пет, а в числото на рупа-скандха са изброени само четири, като акаша е обявена или за умствен конструкт (Тхеравада), или пък за необусловена дхарма наред с двете ниродхи (Махаяна).

В коментарите към определенията на рупа в Абхидхармасамуччая е казано нещо много интересно относно фината материя, известна като авиджняпти-рупа. Тя включва в себе си атомите, акаша като тънка материя (сукшма-бхута), както и разни други, изключително любопитни неща.

Натисни тук

dagpo

Има обяснение, според което кратките, средните и подробните поучения за дхармите, т.е. групирането им в  скандхи,  аятани и дхату са предназначени за практикуващи с висши, средни и низши способности. Специално учението за петте скандхи служи като противоотрова срещу илюзията за аз-а като реално цяло, тъй като рупа-скандха е материална, а другите четири не са.